2014

Speciale aandacht voor bevrijding op 14 en 21 september 2014

De werkgroep Schuilen in Maastricht… heeft onder het Minister Goeman Borgesiusplantsoen een schuilkelder ingericht om in de stad de herinnering aan het schuilen in de kazematten levend te houden. Als werkgroep zijn we altijd op zoek naar mensen die het echt hebben meegemaakt.

Recentelijk hebben we zo de heer Clim Daemen ontmoet die als jongetje in de Tweede Wereldoorlog geschuild heeft in een schuilkelder die te bereiken was via Volksplein nummer 8. SchuilerDahmen09 Clim beleefde een paar maanden geleden de bijna  ongelooflijke ervaring dat hij 70 jaar later zijn eigen naam in de mergel van de voormalige  schuilkelder herontdekte. Hij ontdekte ook de namen van  buurtgenoten en -heel bijzonder- van een aantal Amerikaanse soldaten die net als de bevolking bij luchtalarm een veilig heenkomen zochten in de kazematten. De werkgroep wilde bij gelegenheid van de herdenking van 70 jaar bevrijding aandacht besteden aan dit verhaal in de schuilkelder. Speciaal voor deze gelegenheid werden een aantal panelen ingericht waarop het schuilen onder het Volksplein en dit verhaal centraal stond. U zag unieke foto’s door Clim Daemen beschikbaar gesteld in combinatie met materiaal van de werkgroep zelf en het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De schuilkelder was voor deze gelegenheid te bezoeken op 14 september tussen 12.00 en 17.00 uur en op 21 september tussen 15.00 en 17.00 uur. Zoals altijd was de toegang gratis en waren er vrijwilligers aanwezig om u zo nodig wegwijs te maken.

Hebt u zelf verhalen of andere zaken die herinneren aan de schuilkelders van Maastricht, breng ze dan op deze dagen mee, misschien kunnen we ze een volgende keer gebruiken.

SchuilerDahmen20
[Welkom] [Bezoek] [Werkgroep] [Ontwerp] [Schuilers] [Activiteiten] [2009] [2010] [2012] [2014] [2016] [2016] [2017] [Documentatie] [Foto Album] [Locatie] [Contact] [Links]